Trabzon Hasırı
22-06-2020
15:32
TRABZON HASIRI
Trabzon hasırı, Türkiye'ye ait olan tek takı olup Trabzon'da evlerde bayanlar tarafından örülmektedir.İşçilik açısından geçmişi yüzyıllar öncesine dayanır.
Savaşçıların zırh yapımında kullandıkları teknik ile bu hasır ürünler yapılmaktadır. Bu tekniğin Anadolu'ya gelmesi ise 1900'lü yılların başlarında Kafkasların Trabzon bölgesine göç etmeleriyle gerçekleşmiştir.
Türkiye'de sadece Trabzon'da üretilmektedir. 0,3 mm kalınlığında atölyelerde elde edilen altın teller Trabzonlu kadınların maharetli ellerinde işlenerek 2 hafta gibi bir sürede eşsiz ve benzersiz bir altın takı olarak ortaya çıkar.
El emeği, göz nuru tabirinin tam olarak karşılığını bulduğu ürünlerden birisidir.
Altın teller özel bir cımbız yardımıyla dokunur. Sonrasında atölyelerde son kez elden geçmesinin ardından kuyumcu vitrinlerinin en gözde ürünleri arasında yerlerini alırlar.
Trabzon hasırlar bazı özellikleriyle birbirinden ayrılmaktadır.
Bunların başında sıra sayıları gelmektedir. 7, 9, 11, 13 gibi değişik sıra sayılarında üretilmektedirler.
Ayrıca toka kısmı da taşlı yada taşsız olarak çiçekli, piramit, tuğralı gibi görsellerle farklılık arzetmektedir.
Sektörün büyümesiyle birlikte sanayi tipi ürünler de ortaya çıkmış ancak hiçbiri el işçiliğinin ortaya koyduğu yumuşak dokuyu ve farklılığı verememektedir.
Bundan dolayı Trabzon hasırı Türk Patent Enstitüsü tarafından Trabzon Telkari ve Hasırı olarak tescillenmiş ve satışa sunulan ürünlerin üzerinde TTH coğrafi işaret damgası yer alır olmuştur.
Bilezik, kolye, küpe şeklinde yoğun olarak üretilen çeşitlere ilave olarak kemeri de yapılmakta olan Trabzon hasırı Arap ülkeleri başta olmak üzere dünyanın pek çok ülkesine ihraç edilmektedir.